Gaudir d'un trosset de naturalesa a casa, un espai de relax entre testos plens de color, és un privilegi. Buida d'andròmines inservibles la balconada i omple-ho de plantes de flor! No fa falta molt més. No obstant això, pren nota d'aquests consells abans d'escollir els contenidors i les plantes.

Quant pes pot suportar la teva balconada?

D'això dependrà la grandària, el material i la quantitat de testos que podràs col·locar. Tingues en compte que les dimensions de les jardineres estan directament relacionades amb la quantitat de substrat humit que podran contenir i la grandària de les plantes.

Quanta llum rep?

L'orientació és un factor clau per escollir bé les plantes. Si és nord, les que necessiten molt sol no floriran en abundància i és probable que s'enfilin buscant la llum; hauràs de buscar espècies que visquin bé amb unes poques hores de sol del matí. Si l'orientació és oest hauran de ser capaços de suportar la intensa calor de la tarda.

Com vas a regar-les?

Si són pocs testos podràs regar-los a mà amb una regadora, però si són bastants i tens una presa d'aigua propera, el més pràctic és instal·lar reg automàtic per degoteig, que t'estalviarà treball, temps i aigua; els degotadors regulables permeten donar-li a cada exemplar exactament la quantitat que necessita. Els testos amb reserva d'aigua són també una bona solució. Pensa que plantes que viuen en contenidor estan més exposades a quedar-se seques, ja que la quantitat de substrat del que disposen és limitada.

Com agrupar les plantes?

Si col·loques els exemplars en les jardineres de la balconada sense extreure'ls dels testos del viver podràs fer les mescles que vulguis. Si els trasplantes a un contenidor comú hauràs de tenir en compte la compatibilitat entre les espècies, això és, que les seves necessitats de reg i abonament siguin afins, i que cap tingui un sistema radicular invasiu que perjudiqui a les altres. Quin substrat convé utilitzar?

Si esculls substrat per a plantes de flor o, en tot cas, substrat universal, els estaràs proporcionant el mitjà de cultiu més apropiat.  

Has d'abonar-les?

La majoria de les plantes de flor exigeixen aportacions periòdiques d'un abonament ric en fòsfor i potassi per produir colors més vius i intensos i una floració perllongada. Pots utilitzar abonament líquid per diluir en l'aigua de reg, ajustant la dosi a les necessitats concretes de cada planta. En els testos grans és molt pràctic enterrar bastons o varetes fertilitzants.

 

Com fer que refloreixin?

A part de donar-los abonament, si elimines les flors marcides i impedeixes que quedin llavors aconseguiràs que segueixin florint llarg temps. Si presenten un aspecte poc dens i pobre convindrà que les despuntis, és a dir, que podis lleugerament l'extrem dels brots perquè sorgeixin altres laterals i es formi una mata més compacta i ramificada, que donarà moltes més flors. Com conservar-les sanes?

La millor prevenció està íntimament vinculada als bons hàbits de cultiu: eliminar les males herbes i les flors passades, regar sense mullar les corol·les, no abusar de l'abonament, i usar insecticides i fungicides de forma preventiva (sistèmcis) o davant els primers símptomes (de contacte, ingestió). Les revisions periòdiques et serviran per detectar la presència de plagues —pugons, trips, aranya vermella, arna del gerani— i fongs —oidi , rosegui— i actuar de seguida aplicant el producte adequat.