A les plantes d'interior els afecta la calefacció, a les d'exterior els afecta el fred i la falta de llum... Com pots ajudar-les?

Parlem primer de les plantes d'interior. En aquesta època de l'any, la majoria de nosaltres tenim posada la calefacció perquè la temperatura de la nostra casa no disminueixi, però un efecte col·lateral d'això és que també disminueix la humitat. I això afecta a les nostres plantes d'interior, que potser demanden una mica més d'atenció del normal. Vigila que el seu substrat no arribi a assecar-se, i millor encara si li afegeixes una mica de fertilitzant a l'aigua de reg.

Les plantes d'exterior necessiten unes cures diferents. El fred les va portant a poc a poc al seu repòs, però cal vigilar-les perquè no s'espatllin, especialment les més delicades. Una bona manera de protegir les teves plantes d'exterior és l'embuatat amb escorça de pi o amb palla. Una petita capa d'uns 5 centímetres basta perquè les arrels tinguin menys probabilitats de congelar-se. I per a les més sensibles al fred o les acabades de plantar, pots cobrir-les amb mantes tèrmiques.

Quant al reg, suspèn-lo al jardí durant l'hivern (sempre que el temps no sigui excessivament sec, clar). Però si tens plantes en tests al jardí o a la terrassa, aquestes sí que has de continuar regant-les encara que amb menys freqüència, perquè ja saps que no poden mantenir la humitat tan bé com les que estan planta- dónes en el sòl. I si regues, fes-ho en les hores centrals del dia, no a primera hora ni a última per a evitar gelades. Per cert, si tens una instal·lació de reg automàtic, planteja’t si has de desmuntar-la o protegir-la d'alguna manera de les gelades fins a la primavera.

Les plantes que han entrat en repòs es poden plantar i trasplantar. Si ho fas, clava tutors per a protegir-les del vent. Aquestes plantes també estan en el seu moment de poda. Retalla branca seca i mal orientada de sàlvies, lavandes, enfiladisses llenyosa i d'arbres fruiters que han perdut totes les seves fulles, i no deixis de protegir les seves ferides amb pasta cicatritzant per a prevenir l'atac de plagues i malalties. No és el millor moment per a adobar aquestes plantes que han entrat en repòs, però sí que ho és per a aquelles que ara estan fent flors, a les quals els anirà molt bé un abonament ric en potassi.