Regular el reg, preparar les plantes per resistir el fred i començar a pensar perquè la primavera que ve tot floreixi de nou!

   Tot i que la majoria de plantes entrin en repòs durant l'hivern, tant el jardí com l'hort necessiten unes cures bàsiques per assegurar-ne la bona salut. Així que abriga't una mica i surt allà fora a sentir la felicitat de treballar a la natura.

   Una de les conseqüències del fred continuat és l'enduriment i la compactació del substrat. Això entorpeix la tasca de les arrels i dificulta que la terra s'empapi d'aigua on més es necessita. Per aquesta raó és bo estovar la terra amb una aixada, i després cobrir-la amb un encoixinat (mulching, en anglès) per protegir del fred tant la terra com les arrels. Si aquesta capa protectora és vegetal, com d’escorça de pi, per exemple, millor que millor, perquè quan s'acabi descomponent servirà d'adob natural. Per a les espècies de plantes més sensibles al fred, hi ha altres tipus de proteccions com ara campanes transparents, túnels, mantes tèrmiques o fins i tot hivernacles que s'instal·len sobre el terreny i ens ajuden a protegir les plantes i els cultius del fred, la pluja i les gelades.

   Si tenies pensat plantar algun arbre o uns arbustos, aquest és el moment de fer-ho, especialment els de fulla caduca. I si tens algun fruiter, també el pots podar ara intentant que no perdi gaire saba. Recorda fer servir una pasta cicatritzant per a fruiters, que prevé l'atac de plagues i malalties. I també et pots guiar pel calendari lunar, que diu que els millors dies de poda coincideixen amb els de la fase minvant.

   En un hivern normal hauries de reduir el reg al mínim, però ja saps que sempre cal anar vigilant el terreny i canviar en funció de les pluges. La idea és mantenir-lo humit, amb compte que no s'entolli. Si acabes regant, ja sigui manualment o amb reg automàtic, que sigui durant les hores centrals del dia. Perquè si a l'estiu aconsellem regar a primera hora del matí o a última de la tarda perquè no s'evapori l'aigua, ara aconsellem fer-ho a ple dia, quan l'aigua corre menys risc de congelar-se a sota terra... i de fer malbé les arrels!